Voorbereidingen en nazorg operatie kat

Verzorging voor de operatie

  • Zorg dat uw kat binnen is en blijft op de dag van de operatie, zodat u niet hoeft te gaan zoeken en roepen op het moment dat u uw kat naar de kliniek moet gaan brengen.
  • Zorg er voor dat de kat tot het laatste moment bij de kattenbak kan om eventueel zijn/haar behoeften te doen, maar dit heeft u natuurlijk niet in de hand.
  • Bij langharige katten de vacht even goed uitborstelen, zodat deze minimaal klit. Dit is vooral van belang bij het scheren voor de operatie. Borstelen zal ook wellicht onhandig of pijnlijk zijn pas na de operatie.
  • Houd uw kat nuchter voor de operatie. Dit betekent dat u uw kat de avond vóór de dag van de operatie om ongeveer 20:00 uur voor het laatst eten mag geven. De kat mag wel gewoon water drinken na die tijd. Dit nuchter houden is van belang om braken tijdens de narcose te voorkomen, hetgeen gevaarlijk kan zijn in verband met de kans op verslikken.

De dag van de operatie

Geef uw kat een rustige en veilige ligplaats, om de narcose uit te slapen. Het dier zal de eerste uren na de narcose nog wat wiebelig op de poten staan, dus best niet op een verhoging of in de buurt van een trap. Teveel herrie van andere huisdieren of kinderen moet ook worden vermeden.

Zorg ervoor dat de kattenbak schoon is en gemakkelijk toegankelijk voor de kat, haal eventueel de bovenkant er tijdelijk vanaf.

Houd de kat warm. Dit is vooral ook van belang bij het vervoer naar huis.

Geef de kat nog geen eten, de kans bestaat dat de kat nog misselijk is van de narcose en dus gaat braken na het eten. De kat mag wel drinken. Geef liever geen melk!

Laat andere katten pas bij de geopereerde kat als de narcose volledig is uitgewerkt. Andere katten in huis kunnen angstig of zelfs agressief reageren op de geopereerde kat. Dit komt doordat de kat een vreemde geur bij zich heeft (ontsmettingsmiddelen, etc.) en zich anders gedraagt dan normaal. U kunt de geopereerde kat een vertrouwde geur geven door deze kat een paar keer te aaien met naar kattenvoer geurende handen.

De dagen na de operatie

Houd uw kat binnen gedurende een periode van ongeveer 5 dagen. Afhankelijk van het soort operatie kan deze periode variëren.

Laat uw kat zeker niet naar buiten met een kraag om! Is het absoluut onmogelijk om uw kat binnen te houden, doe dan de kraag af. De kat heeft namelijk maar beperkt zicht met een kraag om en kan met de kraag ergens achter blijven hangen.

Zorg voor een schone kattenbak om besmetting van de wond te voorkomen. Een kat die weigert om op de kattenbak zijn behoefte te doen omdat hij gewend is om dat buiten te doen, wil misschien wel van de kattenbak gebruik maken als u er zand of aarde in doet.

Doe uw kat een kraag om als hij/zij de neiging heeft om aan de hechtingen te bijten of te likken. Een kat zal beschermende kledingstukken meestal niet accepteren. Controleer de wond 1 x per dag. Controleer vooral op roodheid, zwelling, bloedingen en ontstekingsvocht of etter.

Geef de medicijnen die u voor uw kat heeft meegekregen volgens voorschrift. Dit is bij sommige katten geen eenvoudige opgave. Als het ingeven van tabletten niet lukt of iedere dag op een wild gevecht uitdraait neem dan contact met ons op, zodat we samen met u een alternatief kunnen bedenken.

Neem contact op als:

  • Uw huisdier de dag na de operatie nog niet wil eten of drinken.
  • Uw huisdier braakt.
  • Uw huisdier na de narcose te lang sloom blijft of ondertemperatuur heeft.
  • Er problemen zijn met de wond (genezing).
  • Uw huisdier koorts heeft (temperatuur boven de 39°C).
  • Uw huisdier bleke slijmvliezen heeft.
  • Uw huisdier blijk geeft van pijn.
  • Er problemen zijn met het ingeven van de medicijnen.
  • U ergens over twijfelt!!!
Voorbereidingen en nazorg operatie kat
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x