Uitwendige parasieten

Vlooien

Vlooien zijn uitwendige parasieten die jeuk en allergieën veroorzaken. Honden en katten met vlooien kunnen zich tot bloedens toe krabben. Vlooien zijn bovendien dragers van diverse ziekten. Ze leggen tot wel 50 eieren per dag en verspreiden zich dus zeer snel. De boodschap is dus vlooien te voorkomen en zo nodig te bestrijden. 

  • Ook tijdens de winter is het zinvol om de behandeling verder te zetten. Vlooien kunnen namelijk ook binnenshuis aanwezig zijn. Meer nog, omdat het daar lekker warm is, is het de ideale plaats voor vlooienlarven om zich te ontwikkelen.
  • Denk dus niet alleen de behandeling van het dier zelf maar neem ook hygiënische maatregelen zoals regelmatig verschonen en stofzuigen van het materiaal waarin de dieren liggen of waarmee ze in contact komen. Enkel de volwassen vlooienpopulatie bevindt zich op het dier zelf. De eitjes, larven en poppen vinden we terug in de directe omgeving van de gastheer en vormen samen meer dan 90% van de vlooienpopulatie. De poppen in de omgeving kunnen 6 maanden overleven.

Waarschuwing:

Honden en katten hebben meestal wel dezelfde vlooien, maar u kunt niet altijd voor honden en katten dezelfde middelen gebruiken. Bijvoorbeeld: gebruik geen vlooienbestrijdingsmiddelen die permethrine bevatten bij katten. Kijk altijd op de verpakking voor de details en raadpleeg bij twijfel uw dierenarts. Permethrine is giftig voor katten en kan ernstige ziekteverschijnselen of zelfs de dood van uw kat veroorzaken!

Belangrijke maatregelen

Vlooien kunnen een probleem bij uw huisdieren vormen binnenshuis en buitenshuis. Daarom is het belangrijk daar waar mogelijk om een vlooien besmetting te bestrijden. Dit kan betekenen dat u uw huis en uw huisdieren moet behandelen!

Voorkomen van vlooienbesmetting:

  1. Maak uw huis regelmatig schoon
  2. Stofzuig uw huis zorgvuldig, speciaal onder meubels en daar waar uw huisdier slaapt. 50% van de vlo-eitjes kunnen worden verwijderd door te stofzuigen.
  3. Was de manden, kleedjes van uw huisdier regelmatig en behandel deze en de omgeving bijvoorbeeld met een product dat een insecten groei regulator bevat.
  4. U heeft de keuze uit allerlei soorten vlooienbestrijdingsmiddelen overleg met uw dierenarts of dierenspeciaalzaak houder welke het beste past bij uw huisdier (sprays, tabletjes, pipetjes en shampoo).


Teken

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich vastbijten in de huid. Ze leven van het bloed dat ze uit hun gastheer zuigen. Teken zijn slechts een speldenkop groot maar bij het zuigen nemen de vrouwelijke exemplaren tot vele malen hun eigen gewicht aan gastheerbloed op waardoor hun volume spectaculair toeneemt. Een tekenbeet is pijnloos omdat de teek een pijnstillende stof uitscheidt bij het bijten. Wel veroorzaken ze irritatie, bloedverlies en kleine wondjes. Bovendien kunnen zij infectieziekten overdragen! De meest voorkomende daarvan in België zijn de ziekte van Lyme en babesiose (tekenkoorts).

In tegenstelling tot vlooien kan de overgrote meerderheid van teken zich niet binnenshuis ontwikkelen. De besmettingsbronnen zijn te vinden in tuinen, bossen en parken. Hygiëne of andere maatregelen veranderen daar niets aan. Een antitekenbehandeling zal dus gericht zijn op ons huisdier zelf.

De genoemde risico's verklaren waarom een snelle en effectieve preventie, bestrijding en verzorging van tekenbeten absoluut noodzakelijk zijn.

Belangrijke maatregelen

  • Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te controleren op aanwezigheid van teken. Na verblijf in de natuur dient kan ook de mens geïnspecteerd worden op eventuele aangehechte teken.
  • Bij het inspecteren van uw huisdier op teken, kunt u het beste uw handen over het gehele lichaam van uw dier bewegen. Met extra aandacht voor de volgende gebieden: oren, nek, huidplooien, liezen en oksels.
  • Controleer uw dier vooral nadat deze aanwezig is geweest in bosachtige omgevingen, hoog gras en heide.
  • U kunt gebruik maken van speciaal daarvoor ontwikkelde tekentangetjes of -lusjes om veilig de aangehechte teken te verwijderen
  • Wees voorzichtig en knijp of prik niet in het lijf van een aangehechte teek omdat daarmee de kans op infectie en ziekte van uw huisdier groter wordt.
  • Teken kunnen binnenshuis afvallen en daarom moet u altijd zorgvuldig uw huis schoonhouden
  • Als er risico op teken aanwezig is, dient men huisdieren binnen een huishouden regelmatig te behandelen om (her)infectie te voorkomen.
  • Teken komen het meest voor tijdens de lente en herfst, maar in sommige koudere en vochtige gebieden ook gedurende de zomer. Diereigenaren moeten dus altijd waakzaam blijven.
  • Een van de meest effectieve manieren om teken van uw huisdier te houden is het gebruik van een product ter voorkoming van teken

Met de juiste kennis, kunt u uw huisdieren, uw familie en uzelf beschermen tegen de gevaren van door teken overgebrachte ziekten.


Uitwendige parasieten
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x