Tandverzorging wordt vaak onderschat. Nochtans is een gezond gebit van vitaal belang voor uw dier. De tanden worden daarom bij iedere consultatie gecontroleerd. Tandplak en tandsteen zijn de meest voorkomende tandproblemen.
Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op het gebit afzet. Alle huisdieren worden ermee geconfronteerd. Het bestaat hoofdzakelijk uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en is daarom moeilijk te zien. Het zit overal maar kan eenvoudig verwijderd worden. Niet verwijderde tandplak zal na een tijdje door verkalking verharden. Verharde tandplak wordt tandsteen genoemd.
Regelmatige verwijdering van tandsteen, gewoonlijk om de 2 à 3 jaar, is noodzakelijk vanaf een bepaalde leeftijd. Die ingreep gebeurt onder narcose. Zowel de frequentie als de aanvangsleeftijd kunnen variëren naargelang ras of andere factoren.
Vaak zien we honden en katten, maar ook soms konijnen en fretten met een oorontsteking. Ze flapperen met hun oren, krabben er aan en/of houden hun kop scheef. De binnenkant van het oor is dan rood, vies en verspreidt een onaangename geur.
De mogelijk oorzaken van dit veel voorkomend probleem zijn oormijten, poliepen, een vreemd voorwerp vb. een grasaar, allergieën of overgevoeligheid aan omgevings- of voedingsallergenen. Gevolg is dikwijls een overgroei van en/of infectie met gisten en bacteriën die de jeuk en ontsteking alleen maar erger maken.
Wanneer u merkt dat uw dier last heeft van zijn oren, maakt u best een afspraak met de dierenarts. Een grondig onderzoek, waarbij ook de oren grondig worden geïnspecteerd en een oorsmeerstaal wordt afgenomen, laten toe om de juiste behandeling in te stellen.