Tand- en oorverzorging

Tanden

Tijdens een consultatie worden de tanden steeds gecontroleerd. Tanden spelen namelijk een heel belangrijke rol voor uw dier. Toch wordt tandverzorging vaak onderschat. De meest voorkomende tandproblemen zijn tandplak en tandsteen.

Tandplak is een gele-groene aanslag op de tanden. Het bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën. Alle honden worden ermee geconfronteerd, het is niet te vermijden. Wel bestaan er trucjes om tandplak te beperken. Een uitgebreid gamma aan gebitsverzorging is duidelijk aanwezig op de markt. Het is belangrijk om de tanden op tijd te laten controleren, anders riskeert uw dier om tandvleesontsteking, teruggetrokken tandvlees, tanduitval of parodontitis op te lopen. Dit gaat gepaard met pijn, moeizaam eten, slechte adem of bloedende tandvlees.

Afhankelijk van verschillende factoren waaronder zeker ook het ras, is het vanaf een bepaalde leeftijd regelmatig (om de 2 à 3 jaar) nodig het tandsteen te verwijderen onder narcose.

Oren

Vaak zien we honden en katten, maar ook soms konijnen en fretten met een oorontsteking. Ze flapperen met hun oren, krabben er aan en/of houden hun kop scheef. De binnenkant van het oor is dan rood, vies en verspreidt een onaangename geur. 

De verschillende oorzaken voor dit veelvoorkomend probleem zijn gisten, oormijten, bacteriën, vreemd voorwerp, ... Uw dier kan ook last hebben van zijn oor bij allergieën of overgevoeligheid aan bepaalde stoffen in zijn omgeving of bestanddelen in het voer. Wanneer we dit vermoeden kan door middel van een bloedtest, huidtesten en/of een eliminatiedieet gezocht worden naar één of meerdere allergenen die deze reactie veroorzaken.

Wanneer u merkt dat uw dier last heeft van zijn oren, maakt u best een afspraak met de dierenarts. Een grondig onderzoek met oorinspectie en staalname van het oorsmeer is steeds nodig om de juiste behandelingskeuze te maken. Ook met het temperament van uw dier houden we hierin rekening.

Tand- en oorverzorging
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x