Inwendige parasieten

Wat u moet weten over worminfecties

Worminfecties bij huisdieren kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet alleen bij uw hond, maar ook bij u en uw gezin.

Meestal zijn darmparasieten niet zichtbaar omdat ze zich in de darmen van uw hond bevinden. Velen gaan er dus ten onrechte vanuit dat hun hond geen wormen heeft!

 • Ze verstoren de normale darmwerking van uw hond en belemmeren de groei van pups.
 • Opmerkelijk genoeg vertonen besmette huisdieren vaak geen zichtbare symptomen.
 • Elke hond kan gedurende zijn hele leven steeds weer opnieuw besmet geraken, met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg.

Uw hond kan op vele manieren besmet geraken

 • Direct door oraal contact met een besmette omgeving (stoep, tuin, zandbak, enz…)
 • Indirect door het eten van rauw vlees, het jagen op knaagdieren of door inname van vlooien bij het schoonlikken.
 • Pups kunnen al voor de geboorte via de placenta besmet worden met spoelwormlarven uit het lichaam van de moeder, of na de geboorte via de melk.

Hygiënische maatregelen om de besmetting van uw dier te voorkomen

 • Houd uw hond buiten het bereik van zijn eigen uitwerpselen of die van andere honden, want dit is de belangrijkste vorm van besmetting.
 • Het opruimen van uitwerpselen van uw hond voorkomt besmetting van de grond en daaropvolgende verspreiding naar andere dieren.
 • Wormeitjes kunnen niet alleen in de vacht zitten, maar komen overal voor binnen de leefomgeving van uw huisdier ( tuin, zandbak, straat)
 • Was dus regelmatig uw handen!
 • Reinig regelmatig de slaapplaats van uw hond.
 • Vermijd contact van uw hond met wilde dieren en kadavers en voorkom dat uw hond op knaagdieren jaagt.
 • Vergeet de vlooienbestrijding niet, aangezien vlooien verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van sommige lintwormen.

Risico’s voor uw gezin!

Jammer genoeg kunnen sommige darmwormen van onze huisdieren ook gezondheidsproblemen veroorzaken bij u en uw gezinsleden:

 • Voor mensen kan besmetting door darmwormen van huisdieren leiden tot lichte maagdarmklachten maar ook tot zeldzame maar wel zeer ernstige aantasting van organen (lever, longen).
 • Kinderen lopen een groter risico op ernstige ziekte door spoelwormbesmetting. Zo kunnen spoelwormlarven tot in de ogen doordringen en blindheid veroorzaken.

Zeer belangrijk: regelmatig ontwormen

Om de risico’s voor zowel uw dier, als u en uw gezin zo beperkt mogelijk te houden raden wij aan uw dier regelmatig te ontwormen: tijdens het eerste levensjaar maandelijks, daarna driemaandelijks. Voor meer info over de te gebruiken middelen en een schema op maat kan u ons steeds contacteren.

Ontwormingsschema hond

Voor het belang van uw dier en uzelf is het belangrijk om wormen te bestrijden. Dieren met wormen en larven in zich hebben een verminderde conditie dat gepaard kan zijn met diarree, braken en hoesten. Omdat een besmette dier weinig weerstand biedt is hij ook gevoeliger voor andere ziekteverwekkers. Er bestaan verschillende manieren om een ontwormingsmiddel toe te dienen. Dit kan d.m.v. pasta, tabletten, drankjes en pipetten.

Wij adviseren u om uw pup op een leeftijd van 2 weken, 4 weken, 6 weken en 8 weken te laten ontwormen. Daarna elke maand tot hij 6 maanden oud is. Nadien enkel nog ontwormen wanneer de pup 9 maanden en 12 maanden oud is.

Eenmaal uw hond volwassen is (> 1 jaar) raden wij u aan om dit 4 keer per jaar te doen. 

Ontwormingsschema kat

Voor kittens adviseren wij u om ze op een leeftijd van 4 weken en 6 weken te laten ontwormen. Daarna elke maand tot ze 6 maanden oud zijn.

Eenmaal uw kat volwassen is (>1 jaar) raden wij u aan om dit 4 keer per jaar te doen. Tenzij het een binnenkat is die nooit in contact komt met de buitenwereld. Dan volstaat 2x/jaar.

Inwendige parasieten
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x