Castratie en sterilisatie

Castratie

De reu

Er zijn verschillende redenen waarom we een reu castreren: agressief en dominant gedrag, vervelend gedrag zoals rijden op mensen/voorwerpen, weglopen en markeren. Ook bij voorhuidsontsteking, prostaatvergroting en -ontsteking en aanwezigheid van intacte teven in huis kan castratie een oplossing bieden.

Een nadeel van castratie is dat reuen over het algemeen wat rustiger worden, met mogelijk gewichtstoename tot gevolg. Dit is echter minder uitgesproken dan bij gesteriliseerde teven. Met wat dieetmaatregelen van het begin af aan, is het goed in de hand te houden.

De kater

De voordelen van castratie zijn: minder kans op sproeien of plassen in huis, minder sterke urinegeur, minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten en geen kans meer op ongewenste kittens.

Het enige nadeel is dat de kater dikker kan worden, maar ook dit kan voorkomen worden met een light-voeding.

De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden.

Wij adviseren de kater te laten castreren vóór het tevoorschijn komen van de katereigenschappen, dus ten laatste op de leeftijd van 6 maanden. Mocht de kater eerder in huis gaan plassen en/of sproeien dan is het beter om de kater direct te laten castreren. Anders kan de kat het gedrag aanleren. In 5 % van de gevallen kan de kater blijven sproeien ondanks de castratie.

Sterilisatie

De term ‘sterilisatie’ betekent onvruchtbaar maken door onderbreking van de eileiders of zaadleiders. Wat we in werkelijkheid doen bij teven en kattinnen is het wegnemen van de eierstokken, wat eigenlijk ‘castratie’ moet genoemd worden. Maar in de volksmond spreken we dus over een sterilisatie van een teef of kattin.

Zonder het verwijderen van de eierstokken zou de poes/teef nog steeds krols/loops worden, hoewel ze wel onvruchtbaar is. Aangezien niet alleen het onvruchtbaar maken, maar ook het voorkomen van de lastige periode tijdens de krolsheid/loopsheid een reden voor de eigenaar is om een sterilisatie te willen, dienen de eierstokken in ieder geval verwijderd te worden.

Een ander heel belangrijk voordeel van het verwijderen van de eierstokken is, dat de kans op het ontwikkelen van kanker van de melkklieren aanzienlijk daalt. Indien de sterilisatie op jonge leeftijd plaatsvindt (de leeftijd van ± 1 jaar) is de kans op melkklierkanker praktisch nihil.

De teef

Uw teefje zal gemiddeld rond de leeftijd van 9 maanden voor het eerst loops worden. Er zal dan een keuze moeten gemaakt worden tussen een aantal opties:

1. U wilt met de hond fokken:

Een nestje kan een prachtige ervaring zijn maar bedenk goed dat er ook heel veel zaken kunnen mislopen, zowel met de teef als met de puppy’s! Informeer u daarom goed op voorhand en laat u deskundig begeleiden door uw dierenarts, door uw fokker en/of de rasvereniging.

2. U wil niet met de hond fokken:

Dan heeft u 2 opties: wel of geen sterilisatie.

Voordelen van de sterilisatie

De periode van de loopsheid wordt door de eigenaar meestal als lastig ervaren. Vooral in de eerste helft van de loopsheid verliest de teef nogal wat bloed. Gedurende de hele periode is de teef enorm aantrekkelijk voor reuen, waardoor het toch opletten is dat uw teef niet ongewenst gedekt wordt.

Zonder sterilisatie is de kans ook zeer groot dat een teef borstkanker (kwaadaardige melkkliertumoren) ontwikkelt. Eén op de vier (dus 25% ) niet-gesteriliseerde teven ontwikkelt borstkanker. Veel intacte teven van middelbare leeftijd krijgen daarnaast ook te maken met een baarmoederontsteking, die soms fataal kan aflopen indien niet tijdig wordt ingegrepen.

Puur medisch gezien heeft, indien u niet wilt fokken, sterilisatie dus onze sterke voorkeur.

Nadelen van de sterilisatie

De stofwisseling past zich iets aan. Indien u dezelfde hoeveelheden voedsel zou blijven geven als vóór de operatie, zou de teef te zwaar kunnen worden. U kunt dit eenvoudig oplossen door na de operatie nog ¾ van het dagrantsoen van vóór de operatie te geven of over te schakelen naar een aangepaste voeding zodat de hond nog steeds dezelfde hoeveelheid kan eten die minder calorieën bevat.

Bij sommige grote hondenrassen bestaat de kans dat ze –  meestal jaren na de operatie – minder controle hebben over de sluitspier van de blaas : als ze liggen kunnen ze ongemerkt urine verliezen. De kans hierop is echter niet zo groot: vele malen kleiner dan de kans dat een  niet gesteriliseerde teef een baarmoederontsteking of melkkliertumoren krijgt! Bovendien is dit urineverlies heel eenvoudig met medicijnen te verhelpen.

Sommige eigenaars zijn bang dat door een sterilisatie het gedrag van de teef zal veranderen. Deze angst is geheel ongegrond.

Castratie en sterilisatie
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x