Inwendige parasieten

Wat u moet weten over worminfecties

Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van het dier kunnen leven. Honden en katten kunnen op elke leeftijd besmet raken, zelfs met wormen die een risico kunnen vormen voor de mens. Enkele belangrijke wormsoorten zijn: spoel-, haak- en lintwormen, waarvan de volwassen wormen leven in de dunne darm; longwormen in de longen en de Franse hartworm, waarvan de volwassen wormen leven in het bloedvat tussen hart en longen. Sommige wormen kunnen een risico voor de gezondheid van de mens vormen.

Opname van eitjes met daarin een larve na grondcontact, het opnemen van besmette ontlasting, of opname van larven via opeten van knaagdieren, van besmet rauw vlees of karkassen, zijn mogelijke manieren om besmet te raken met de belangrijkste soort spoelwormen. Drachtige teven kunnen hun pups in de baarmoeder besmetten en na de geboorte via de moedermelk. Poezen kunnen hun kittens alleen via de moedermelk besmetten, dus niet al in de baarmoeder. Pups moeten daarom al vanaf 2 weken en kittens hoeven pas vanaf 3 weken leeftijd ontwormd worden. De gevolgen van een besmetting hangen onder meer af van de wormsoort.

Risico op besmetting kan verminderd worden door bestrijding van wormen bij uw huisdier, waarbij het van belang is dat andere huisdiereigenaren hetzelfde doen. Overleg met uw dierenarts over de mogelijkheden van ontlastingsonderzoek, ontwormingsschema en -middelen. Om de omgevingsbesmetting met eitjes en larven te verminderen is het belangrijk om de ontlasting van uw huisdier altijd op te ruimen en op verantwoorde wijze af te voeren (niet in de groenbak).

Meestal worden wormen goed verdragen door de hond en de kat, tenzij er sprake is van een zware besmetting en indien deze aanwezig is bij jonge dieren. Er zijn echter ook enkele gevaarlijke wormen die al bij lage aantallen ernstige klachten kunnen geven, een voorbeeld hiervan is de Franse hartworm.

Een reisje met uw hond of kat naar het buitenland kan echter een risico vormen op besmetting met andere wormsoorten. Overleg tijdig met uw dierenarts indien uw huisdier mee gaat naar het buitenland. Daarmee voorkomt men dat er exotische wormen worden meegenomen naar België. Hetzelfde geldt voor het geval dat u een dier uit het buitenland naar België mee terug brengt.

(Bron www.esccap.eu)

Uw hond kan op vele manieren besmet geraken

  • Rechtstreeks via de mond door contact met een besmette omgeving (stoep, tuin, zandbak, enz…). Hondenuitwerpselen zijn de hoofdbron van die bevuilde omgeving.
  • Onrechtstreeks door het eten van rauw vlees, het jagen op knaagdieren of door het inslikken van vlooien bij het schoonlikken.
  • Pups kunnen al vóór de geboorte via de placenta besmet worden met spoelwormlarven uit het lichaam van de moeder, of na de geboorte via de melk. Kittens daarentegen kunnen enkel besmet geraken via de moedermelk.

Hygiënische maatregelen om de besmetting van uw dier te voorkomen

  • Houd uw hond buiten het bereik van zijn eigen uitwerpselen en die van andere honden.
  • Voorkom besmetting van de omgeving door uitwerpselen van uw hond onmiddellijk op te ruimen.
  • Bedek zandbakken wanneer ze niet gebruikt worden.
  • Was regelmatig uw handen! Wormeitjes kunnen niet alleen in de vacht zitten, maar komen overal binnen de leefomgeving van uw huisdier voor (tuin, zandbak, straat enz ...).
  • Reinig regelmatig de slaapplaats van uw hond.
  • Vermijd contact van uw hond met wilde dieren, kadavers, rauw vlees enz ..
  • Wanneer jagen niet kan voorkomen worden, dient uw dier strenger gecontroleerd te worden op parasitaire besmettingen of vaker ontwormd worden
  • Vergeet ook de vlooienbestrijding niet! Vlooien zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van sommige lintwormen.

Risico’s voor uw gezin!

Jammer genoeg kunnen sommige darmwormen van onze huisdieren ook gezondheidsproblemen veroorzaken bij u en uw gezinsleden:

  • Bij de meeste mensen blijven de effecten van een besmetting beperkt tot lichte maagdarmklachten, maar in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van zeer ernstige aantasting van organen (lever, longen).
  • Kinderen lopen een groter risico op ernstige ziekte door spoelwormbesmetting. Zo kunnen spoelwormlarven tot in de ogen doordringen en blindheid veroorzaken.

Zeer belangrijk: regelmatig ontwormen

Om de risico’s voor zowel uw dier, als u en uw gezin zo beperkt mogelijk te houden raden wij aan uw dier regelmatig te ontwormen: tijdens het eerste levensjaar maandelijks, daarna driemaandelijks. Er bestaan verschillende manieren om een ontwormingsmiddel toe te dienen. Dit kan door middel van pasta, tabletten, drankjes en pipetten. Voor meer info over de te gebruiken middelen en een schema op maat kan u ons steeds contacteren. Hieronder de basisrichtlijnen die vandaag worden gehanteerd voor honden en katten.

Inwendige parasieten
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x